این روزها که اکثر مهندسین،در پروژه های اپن سورس فعالیت کرده و برخی از دوره های تحصیلی را به صورت آنلاین سپری می کنند؛ ارائه رزومه کامل و جامع باشد همراه با سوابق فردی بیشتر از هر زمان دیگری اهمیت پیدا کرده است. اما واقعیت این است که لازم نیست همه چیز را در رزومه ذکر کنید!
قانون سه ثانیه ای
رزومه تنها معرفی نامه مختصری از مهارت ها و سوابق برجسته شماست. شاید افزودن فعالیت های آنلاین که تنها با جست و جو کردن در اینترنت تایید می شود ، رزومه را کامل تر کند ، اما مسلما خواندن رزومه ای با این همه جزئیات کار راحتی نخواهد بود. کارفرما می خواهد تفاوت های شما با سایرین را بداند؟ بنابراین رزومه باید به شکلی تنظیم شود که وی با یک نگاه اجمالی ( تنها در عرض 3 ثانیه) آنچه برایش مهم است را در مورد شما بفهمد. پس بهترین شیوه این است که اهم مطالب را در رزومه آورده و سپس در پایین صفحه به سایر مشخصات خود رفرنس دهید. به یاد داشته باشید هدف چشمگیر بودن است نه جامع بودن.
دلایل زیادی برای ارائه رزومه داشته باشید
مطمئن باشید که کارفرماها از همان ابتدا پروژه های اپن سورس و پست های وبلاگی شما را چک نمی کنند. اما اگر
- رزومه شما به فیلد کاری آنها مربوط باشد
- و سابقه درخشانی از دستاوردهای شما را به نمایش بگذارد
حتی لازم نیست که در آخر به پروفایل های آنلاین خود لینک دهید. در واقع اگر کارفرما به رزومه شما علاقمند شده باشد ، خودش نامتان را در گوگل جست و جو خواهد کرد.
شناخت فرایند ها
این روزها فرایند انتخاب منابع انسانی برای کمپانی ها بزرگ بیشتر از طریق دپارتمان های مخصوص انجام شده و رزومه ها به صورت خودکار خوانده می شوند. در واقع سوابق و شایستگی های شما ، توسط یک نرم افزار که لغات کلیدی خاصی برایش تعریف شده است ، سنجیده می شود.
بعد از این مرحله رزومه شما در کنار انبوهی از رزومه های تایید شده قرار خواهد گرفت.( البته کمپانی های کوچک معمولا از این فرایند ها استفاده نمی کنند.)
سپس مدیر بخش استخدام ها، رزومه های منتخب را بررسی کرده و در مورد آنها دست به قضاوت می زند. عده ای را خودش انتخاب می کند و از همکاراتش می خواهد برای مصاحبه حضوری از آنها دعوت به عمل آوردند.
بهترین وقت برای ارائه فعالیت های آنلاین ، همین مصاحبه حضوری است.اگر آنها شما را بپسندند پس از این مرحله سوابقتان را در گوگل چک می کنند. البته برخی کمپانی ها دید خوبی نسبت به این مدل سابقه های ندارند. چون ممکن است اینطور برداشت که شایدشما بیشتر وقت و انرژی خود را صرف پروژه های بیرون و وبلاگ خود کنید. برای بعضی از سازمانها هم ، عضو فیس بوک بودن چندان جالب نیست و سابقه منفی تلقی می شود. تعدادی از مدیران مسئول استخدام هم به همان مصاحبه ساده اکتفا می کنند و حوصله بررسی سوابق آنلاین شما را ندارند.
بنابراین هنوز هم رزومه برای معرفی سوابق کاری و مهارت های افراد ، بهترین وسیله است چرا که به سرعت خوانده و اسکن می شود اما مدارک تحصیلی و فعالیت های آنلاین معمولا پس از قبول رزومه و در آخرین مرحله بررسی خواهند شد.